POUČEVANJE DIATONIČNE HARMONIKE, TOMAŽ VIDOVIČ S.P.

Mnenja učencev Glasbene šole Tomaž Vidovič

POUČEVANJE DIATONIČNE HARMONIKE, TOMAŽ VIDOVIČ S.P.

Sem Tomaž Vidovič, prihajam iz Kungote pri Ptuju, iz občine Kidričevo. Rojen sem 23. marca leta 1992, na Ptuju. Po izobrazbi sem inženir mehatronike.

Že v otroštvu me je močno pritegnila narodno – zabavna glasba, predvsem  zven harmonike, frajtonarce. Na srečo so me starši v tej strasti zelo podpirali, zato ni bilo vprašanje ali bom v tem hobiju uspešen. Nikdar pa nisem imel resnih ambicij po poučevanju tega inštrumenta, mogoče podzavestno, vedno sem želel le igrati. Lahko rečem, da je harmonika del mene. Potem pa se je pojavila priložnost, da začnem poučevat harmoniko, seveda sem bil takoj za. Verjetno bom vse življenje hvaležen za to priložnost. Delo sem vzel resno in z vizijo, da bom nekoč ustvaril veliko šolo diatonične harmonike, ki učencem približa harmoniko v taki meri, da postane del njih.

Zato imam ‘drugačen’ pristop. Skozi moje šolanje sem imel kar nekaj učiteljev, tudi za druge inštrumente, vendar mi je bil najbližji pristop mojstra diatonične harmonike, g. Franca Miheliča. Obravnavam vsakega posebej, glede na njegove sposobnosti in mu poskušam obrazložiti delovanje tega čudovitega inštrumenta, do te mere, da začne razumevat logiko igranja, to je univerzalno. Poučujem skladbe po želji učenca, najraje pa vidim, da narodno – zabavne melodije. Še vedno zagovarjam, da če želiš igrati Mozarta pač sedi za klavir. Občasno pa je kakšna takšna melodija lahko odlična popestritev vaje.

Poučujem v Markovcih, Gorišnici, Kungoti pri Ptuju, Doleni in v Stopercah. Vpisujejo se učenci vseh let, od 5 pa do 100 let.

Posebej ponosen sem na Harmonikarski orkester Modras, s sedežem v Markovcih. Delujemo od leta 2012, ko sem dobil idejo, da bi lahko povezal svoje učence v orkester. Smo velika glasbena družina, ki nas veže veselje do domače muzike. Posebej ponosen sem na tiste člane, ki so zraven od samega začetka in še vedno polni elana za delo naprej. Imamo že 3 različne orkestre, razlikujejo se po letih in težavnosti igranja. Veseli me, da se vpisuje vedno več punc, ki igrajo odlično!

Zelo ponosen sem pa tudi na vse učence, ki dosegajo odlične rezultate na tekmovanjih. Udeležujejo se predvsem tekmovanja GrandPrix in Avsenik. Možne so tudi priprave učenca na republiški izpit v državni glasbeni šoli, kjer beležimo povprečje 5,0!

Če bo možno bom to počel 100 let!

KONTAKT

Mail: glasbenik3@gmail.com

Tel.: 040 382 552

460 Ogledov